Wat is Hypnose?

Hypnose heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte en Griekenland. Hypnose (afkomstig van het Oud-Griekse woord _πνος (hypnos): slaap) is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin met ontspannen is en geconcentreerd is op een bepaald onderwerp. 

In Griekenland en ook in Egypte bestonden zogenaamde slaaptempels. Een soort kuuroord voor de geest waar mensen heengingen om te genezen, waar priesters en genezers technieken gebruikten die vergelijkbaar zijn met wat we nu hypnose noemen.

In de 18e eeuw populariseerde Franz Anton Mesmer de praktijk, hoewel zijn methoden niet wetenschappelijk onderbouwd waren. Pas in de 19e en 20e eeuw begonnen wetenschappers zoals James Braid en Sigmund Freud hypnose serieus te nemen als therapeutisch middel. Nadien zijn er nog enkele namen geweest die hypnotherapie weer op de kaart hebben gezet. Ook het verschijnsel hypnose werd meer en breder onderzocht. De naam hypnose klopt niet met wat het daadwerkelijk is. Hypnose veronderstelt een slaaptoestand terwijl dat niet zo is. Je slaapt namelijk niet zoals je dat doet in je bed. 

 

Een mooie definitie van hypnose komt van Dave Elman. Hij omschrijft hypnose als: 


 

'het omzeilen van de kritische factor en terechtkomen in het gebied van het selectief denken'. 

 


 

Je onbewuste is verantwoordelijk voor zo'n 95% van wat je voelt en hoe je je gedraagt.
Met hypnotherapie ga in het onderbewuste aan de slag wat zorgt voor inzicht en verandering op een dieper niveau.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat hypnose reële fysiologische en psychologische effecten kan hebben. Hersenscans tonen aan dat hypnose veranderingen in hersenactiviteit kan veroorzaken, vooral in gebieden die betrokken zijn bij aandacht en bewustzijn. Studies hebben ook aangetoond dat hypnose effectief kan zijn bij verminderen van angst en stress, zwangerschapsmisselijkheid, slaapproblemen, pijn en ongemak, depressie en stemmingswisselingen, trauma en angst voor de bevalling maar ook het bevorderen van een positieve geboorte-ervaring en het verwerken van traumatische gebeurtenissen tijdens of na de bevalling.